Rinus de Veth

Mijn naam is Rinus de Veth

In het verleden heb ik verschillende sporten beoefend, voetbal, basketbal, boksen, wielrennen, mountainbike crosscountry en marathons, triatlon en duatlon. Behalve het boksen heb ik dit allemaal op wedstrijd niveau gedaan met mooie resultaten

Sinds 2013 is mijn ben ik noodgedwongen meer gaan focussen op het mountainbiken.  Was tot die tijd een fanatieke triatleet. In de winter van 2011 ben ik in de winterperiode wat gaan voetballen en heb hier een zware blessure opgelopen in mijn rechterknie waar de kniebanden zijn afgescheurd en meniscussen flink beschadigd. Vanuit mijn hamstrings zijn er nieuwe kruisbanden gemaakt en meniscus verwijderd maar dit geeft nu onvoldoende stabiliteit tijdens het hardlopen waardoor triatlon geen optie meer is.

Dit heeft even moeten bezinken en om wat tijd te kunnen nemen wat gaan we nu doen, de keuze is toen op het mountainbiken gevallen omdat je in deze sport nooit uitgeleerd raakt en er heel veel fun aan kan hebben. 

In 2014 heb ik via de NTFU een opleiding gevolgd voor MTB3 instructeur omdat ik dit wel leuk vond om het mountainbiken van een andere kant te bekijken. Tijdens de opleiding ben ik begonnen met het geven van techniek trainingen, een onderdeel van de opdrachten van de MTB3 instructeur opleiding. Van het begin af aan heb ik dit leuk gevonden om mountainbikers te helpen hoe ze hun vaardigheden kunnen verbeteren om zoveel mogelijk plezier te beleven op de mountainbike.

Hierdoor heeft MTB Training Maastricht zijn oorsprong gekregen in 2016

Na enige tijd zag ik een bericht dat er een Europese opleiding de “EO-MTBInG” is gestart om professioneel aan de slag te gaan met het begeleiden van MTB-activiteiten in heel Europa: Je gaat voor de top! Je neemt graag mensen mee over grenzen. Uitdagend terrein; ver gevorderde technieken. Meerdaagse tochten zijn geen probleem, sterker nog: die zijn geweldig! Zelf specifieke reizen ontwikkelen en daarna uitvoeren. Kwaliteit en gekwalificeerd volgens de hoogste Europese standaard: Kan het nog beter?

Dit leek mij heel interessant. Ik kan alleen maar zeggen wat een geweldige opleiding, er wordt heel veel van je gevraagd en het slaagpercentage is laag. Mocht je ooit hiervoor interesse hebben, absolute doen!!

In 2021 heb ik deze geweldig EO-MTBInG opleiding afgerond waardoor ik mij nu “European Organisation of Mountain Bike Instructor Guide” mag noemen, 

Naast het mountainbiken rij ik regelmatig op mijn stalen gravelbike. dit vind is ook erg leuk! en af en toe als er weinig tijd is soms een ritje op de racefiets voor de afwisseling.

 • Race Titanium:

  • Pilot Celes 

 • Fully carbon:

  • Cube stereo 120 HPC SLT 29

  • Cube stereo One55 C:62 TM 29

 • Steal:

  • Pipedream SiriusS5 (hardtail)

  • Pipedream Alice (Gravelbike)

    

De jaren ervoor

Heb ik verschillende sporten beoefend, begonnen met voetbal, basketbal, boksen, weer voetbal, wielrennen, triatlon, MTB-marathons, weer triatlon en heden weer op de MTB als gids/instructeur. Daarnaast zit ik ook soms op de gravelbike.

Behalve het boksen heb ik dit allemaal op wedstrijd niveau gedaan.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  Triatlon wedstrijden

  Het fenomeen triatlon was geboren met name in Limburg de halve triatlon van Stein als belangrijkste wedstrijd met landelijke uitstraling. Het leek mij leuk om dat ook eens uit te proberen. Ingeschreven en begonnen met zwemmen en vooral het aanleren van de borstcrawl. Vervolgens 3 jaar aan triatlon wedstrijden deelgenomen met ieder jaar de Halve van Stein als hoofddoel. In mijn 3de jaar op 36-jarige leeftijd haalde ik mijn beste resultaat hier en finishte in een heel sterk veld als 9de totaal. Doordat onze dochter Niki in dat jaar is geboren ben ik wegens tijdgebrek gestopt met triatlon wedstrijden.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  1992 Racefiets wedstrijden

  Na enige tijd begon ik de wedstrijdcompetitie te missen, de triatlon was geen optie meer (te veel trainingstijd) en was er dus tijd voor iets nieuws, de racefiets. Tijdens de triatlon was wielrennen mijn beste onderdeel en het leek mij leuk om dit ook eens uit te proberen. Direct bij de KNWU een wedstrijd licentie aangevraagd en mij aangemeld bij TWC Maastricht wat een jaar later is overgegaan in een fusieclub “TWC Maaslandster”. Bleek hier talent voor te hebben en heb in drie jaren dat ik wedstrijden heb gereden vele mooie overwinningen behaald zowel in Nederland als België o.a. 2 maal het District kampioenschap Zuid van de KNWU. De meeste overwinningen heb ik behaald om solo aan te komen, gewoon omdat ik de sterkste was, maar het leukste heb ik het tactische spel gevonden. Bijvoorbeeld als ik in een kopgroep zat met meerdere tegenstanders van één team (twee tegen één en zelfs vijf tegen één) en ik alleen was om dan het spel zo te spelen en te manoeuvreren in de situatie die ik wilde om ze dan op het juiste moment te verassen en te kloppen. Kan nu nog altijd dit stap voor stap terugdraaien!

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  MTB cross-country

  Het fenomeen mountainbike was in de tussentijd opgekomen en dit leek mij ook leuk om dit eens uit te proberen. In mijn laatste jaar als wedstrijdrijder op de racefiets was in Gulpen het NK-cross country, hier kon je toen met een KNWU-weglicentie aan deelnemen. Een oude mountainbike ergens uitgehaald en zonder ook maar één keer erop te trainen ingeschreven. De startplaats werd ingedeeld op de behaalde wedstrijdpunten in het MTB-seizoen. Had nog nooit een MTB-wedstrijd gereden en dus ook geen enkel punt waardoor ik als laatste bij de start mocht aansluiten. Ondanks de achterstand die ik had opgelopen bij de start finishte ik uiteindelijk binnen de minuut van de winnaar op de 6de plaats.

  In de tussentijd ben ik ook begonnen met het leren van gitaar spelen, en begon ik gitaar te spelen in rock-blues bandjes wat ook een erg leuke hobby is. Het fietsen werd nu recreatief om de conditie enigszins op peil te houden.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  MTB Marathonwedstrijden

  Enige tijd verder ging een groepje fiets vrienden de beruchte MTB-marathon de Grand-Raid in Zwitserland rijden. Ze vroegen mij om mee te gaan, Ik had nog nooit een MTB-marathon gereden en dit leek mij wel een mooie uitdaging en dat was het ook. Het MTB-marathon rijden werd nu een nieuwe hobby.

  De jaren erna heb ik beide hobby’s gecombineerd door in de even jaren MTB-wedstrijd marathons te rijden en in de oneven jaren meer gitaar te spelen en het mountainbiken allen recreatief te doen. Dit heb ik enkele jaren volgehouden.

Enkele resultaten in deze periode:

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  2003

  Nederlands MTB Marathonkampioen als 49-jarige in de 40+ categorie.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  2004

  Winnaar RWP Marathon Cup bij de Masters dit is een competitie over 6 MTB-marathons in België en Duitsland.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  2006

  In 2006 de Transalp gereden toen was het nog een 8-daagse MTB-etappe wedstrijd met start in Duitsland en dan via Oostenrijk, Zwitserland naar Italy met de finish aan het Gardameer. Een superleuke ervaring.

  In de tussentijd ook nog verschillende crosscountry wedstrijden gewonnen in Wallonië, België en Nederland o.a. in de toenmalige Jos Feron cup in Zuid-Limburg.

  De trainingen vonden toen het meeste plaats op de racefiets en heb naast de MTB-marathons af en toe deelgenomen als afwisseling aan enkele zogenaamde cyclosportieve op de racefiets o.a. in 2001 de Marmotte (Frankrijk, 19de), Maratona dles Dolomites (Italy) en de Velomediane Claudy Criquielion in 1999 (België, 1st masters) 7de totale uitslag.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  2008 Opnieuw Triatlon en ook duatlon

  Doordat mijn werkgever Sabic de triatlon Stein sponsorde ben ik weer in aanraking gekomen met de triatlon, er werd mij verscheidene keren gevraagd om voor het bedrijf mee te doen. In 2008 maar weer het zwemmen en lopen opgepakt en aan de sprintafstand dat jaar mee gedaan, ondanks een verkeerde wissel belande ik direct al op het podium. Het trainen van de verschillend onderdelen heb ik altijd wel erg leuk gevonden en nog steeds! Hierna dus weer de triatlon en ook duatlon training opgepakt waarin ik mij enkele jaren volledig heb uitgeleefd. In het eerste jaar heb ik nog aan kleine wedstrijden deelgenomen maar vanaf 2009 heb ik alleen maar aan topwedstrijden meegedaan om de sterkste tegenstand te hebben. Hier vele mooie overwinningen mogen behalen.

 • MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

  In de winter van 2011

  In de winter van 2011 heb ik tijdens een partijtje voetbal een ongeluk gehad en in mijn rechterknie en zijn de kniebanden afgeschuurd en de meniscus aan beide zijde blijvend beschadigd. Ik had al speling en beschadiging in mijn knie opgelopen tijdens mijn vorige voetbal periode. In December 2011 is mijn knie geopereerd en heb in 2012 hard gewerkt aan mijn revalidatie met als test deelname aan het WK Cross triatlon in augustus waarin ik aan de leiding liggend tijdens het lopen moest stoppen omdat mijn knie te veel protesteerde, daarna toch nog voortgestrompeld naar de finish om als 3de te eindigen. Hierna was het duidelijk dat de triatlon voor mij ten einde was. Het hardlopen en het zwemmen is te belastend voor de knie.

Klein overzicht van mijn belangrijkste overwinningen, (de kleinere wedstrijden zijn niet vermeld)


			MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

Racefiets

20 overwinningen Nederland en Belgie in 3 jaar waarvan 2* het district-kampioenschap.

1999 Vélomédiane cyclosportief 170km - 3500hm

MTB Training

			MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

Hardlopen

 • 2 * Maastricht Mooiste 5km
 • 1* ENCI-bergloop 9,5km. De oudste en mooiste cross van Nederland!
MTB Training

			MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

Mountainbike

 • 8* crosscountry race, 3* MTB-marathon
 • 2003 het NK-marathon
 • 2004 RijwielPaleis-marathon cup klassement - 6 MTB-marathons in Duitsland en België
MTB Training

			MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

Duatlon

 • 1* NK Off-Road
 • 2* NK Duathlon Long Distance
 • 1* NK Duathlon short Distance
 • 1* Europees kampioen Long Distance
MTB Training

			MTB Training Maastricht MTB clinic Maastricht Mountainbike clinic Maastricht

Triatlon

 • 1* NK sprint
 • 1* NK midden afstand
 • 1* Europees kampioen midden afstand
 • 1* Ironman Mallorca
 • 1* Ironman Antwerpen
 • Triathlon Stein 1* sprint en 1* Lange afstand (2/3)
 • 4de WK Ironman Las Vegas
 •  
 • 3* NK Off-Road
 • 3de WK-Off-Road 
MTB Training