Tips & checklist:
- Controleer altijd de gehele fiets of alles vast zit, er geen speling op de onderdelen zit en of alles goed werkt voordat je gaat rijden
- Zorg voor een goed passende helm. Bij aankoop eerst goed passen. Denk eraan dat je in de winter er een muts of een buff eronder draagt en dat de helm dus goed moet passen in de zomer (zonder muts) en in de winter met muts. Aan de achterkant van de helm zit een stelknop om de helm af te kunnen stellen.
- Handschoenen: het liefst met lange vingers, deze heb je in zomer en winter varianten.
- Pedalen: voor het aanleren c.q. verbeteren van je skills heeft flatpedals mijn voorkeur i.p.v. klikpedalen. Met flatpedals leer je beter je gewicht, druk en evenwicht te verdelen. Ook kan je eenvoudiger een voetje aan de grond zetten. Gebruik je toch klikpedalen zorg dan dat je gemakkelijk in en uit kan klikken.
- Geen bar-ends op het stuur.
- Dat je stuureinden zijn afgedopt.
- Draag een fietsbril ter bescherming. (poetsdoekje inclusief flesje brillen reiniger)
- Zorg voor voldoende en gepaste kleding liefst in laagjes afhankelijk van het weer, check de weersvoorspelling vooraf en op de dag zelf voor vertrek.
- Dat je een ingevulde noodkaart bij je hebt in je met alle belangrijke info mocht er iets gebeuren onderweg.
- Geld en bankpas
- Geldige ID-kaart/paspoort.
- Opgeladen telefoon.
Onderweg
- Op een mountainbike kan er onderweg wel eens wat stuk gaan, iets los gaan zitten of niet goed meer werkt, omdat je meestal met je mountainbike in het bos c.q. bergen bent aan het biken is het handig om reserve spullen en gereedschap bij je te hebben:
- Rugzak inclusief drinkzak, deze zou je dan kunnen vullen met het onderstaande:
- Poetsdoek(jes) inclusief werkhandschoenen. Handig als je pech hebt op de trail. Je kan o.a. je poetsdoek gebruiken om hierop je gereedschap en onderdelen neer te leggen zodat je dat je niets kwijt raakt tijdens het sleutelen of dat het smerig wordt.
- Minitool setje. Hier heb je heel veel verschillende opties, kies een setje waarin alle sleutels zitten die je nodig hebt voor je fiets inclusief een uitvoering met een ketting pons eraan.
- Leatherman tool, ook hier zijn er verschillende uitvoeringen.
- 2 Reserve deralieurkabels. deze kabels worden ook gebruikt voor je dropper. Dus handig om minimaal 2 bij je te hebben.
- Ketting pons & powerlink (quicklink) passend voor de ketting op je fiets (tegenwoordig is het 11s of 12s), de quicklink moet gelijk zijn aan het aantal tandwielen (cassette) op je achterwiel
- Pomp, je hebt ook uitvoeringen met luchtpatronen, hou er rekening mee dat deze af en toe niet werken zoals het zou moeten, zonder een normale pomp heb je dan een probleem.
- Specifiek pompje voor je voor en achter demper
- Minimaal 2 reserve binnenbanden passend voor je wielmaat en buitenband inclusief een setje banden lichters.
- Rij je Tubeless (wat de voorkeur heeft) dan is het ook handig om hiervoor een tubeless reparatie setje bij je te hebben. Een stuk buitenband (noppen er af gesneden) mocht je een scheur of een gat in je buitenband te groot is om dit met de repairset te kunnen repareren, dan kan je dit stuk band tussen binnen en de buitenband leggen en weer verder rijden.
- T-raps (kabelbinders) en of Duck tape.
- Reserve derailleur pad passend voor het type en bouwjaar van je fiets, let goed op dat je de juiste pad hebt omdat zelfs binnen één merk dit per jaar kan verschillen.
- Reserve remblokjes. Remblokjes zijn er in verschillende hardheid, Metal & Resin. Metal is beter geschikt voor slecht, nat en modderige omstandigheden, Resin voor droge omstandigheden. Ga je voor langere tijd in de bergen fietsen altijd thuis nieuwe remblokjes monteren en minimaal 2 reserve rembloksetjes meenemen één voor droog en één of zelfs twee voor nat weer, is de weersvoorspelling twijfelachtig dan zeker minimaal meerdere setjes voor slecht weer. Resin remblokjes kunnen bij gebruik in slecht weer al naar één dag volledig verbruikt zijn. Houd er rekening mee dat Metal remblokjes soms kunnen gaan piepen tijdens het remmen.
- Reserve kleding liefst in een aparte waterdichte zak. hiervoor zijn speciale uitvoeringen die je kleren droog houden in je rugzak.
- Dropperklem voor als je dropper niet meer werkt en bijvoorbeeld blijft zakken met deze klem kan je dan de dropper vast zetten op de gewenste hoogte.
- Werkhandschoenen en een oude lappendoek en een klein flesje handzeep.
- Slotje om je fiets af te kunnen sluiten tijdens een pauze of lunch.
- Zonnebrand.
- Buff.
- Regenjasje.
- Drinken en eten om de gehele dag door te komen. Mocht er geen eetgelegenheid zijn onderweg.
- Powerbank.
- Speciaal gereedschap indien dit alleen van toepassing is voor jouw fiets.
- Reserve spaken passend voor de gemonteerde wielen. Hou er rekening mee dat er verschil kan zijn in spaaklengtes tussen voor- en achterwiel. Dus spaken meenemen voor beide wielen
- GPS + oplaadkabel, indien de GPS op batterijen werkt dan 2 paar opgeladen batterijen extra meenemen. Extra een powerbank
- EHBO kit.
- Topokaart van de omgeving waar je gaat fietsen.
- Gegevens van het overnachting adres.
- Telefoon nummers van je mede reizigers.