Jeugd

                  Vanaf 10 jaar kan je aansluiten mits je minimaal een trail of enduro gerelateerde bike hebt

Foto: Myla, Akira, Nathan, Lars, Robin, Rune, Matisse, Antoinie, Cyriel, (Papa Roy; assistent) & Fynn

Huidig team: Myla, Luca, Nathan, Robin, Fynn, Antoinie, Ricardo & Firenzo (Papa Roy; assistent) 

Voor de jeugd is er een wekelijkse techniek training waarin de focus ligt op plezier hebben met de fiets en het aanleren c.q. verbeteren van je techniek met de focus op trail en enduro vaardigheden.

In de wintertijd trainen we op de zaterdagmiddag en in de zomertijd op de vrijdagavond, een training duurt +/- 2 uur. We gebruiken een aparte WhatsApp groep waarmee we communiceren waar en wanneer de trainingen plaatsvinden.

We oefenen op verschillende locaties in en de omgeving van Maastricht, Zuid Limburg en de Belgische Ardennen.

Wat verwachten we van jou:

  • Je hebt een goede conditie om de lessen goed te kunnen volgen.
  • Je slaat geen training over onafhankelijk welke locatie. (vakanties, ziekte uitgesloten).
  • Je fiets verkeert  voor iedere training in uitstekende staat.
  • Dat je bij iedere training minimaal een powerlink en een reserve binnenband bij je draagt in de rugzak.
  • Dat de stuuruiteinden zijn afgedopt.
  • Flatpedals inclusief goede flatpedals schoenen, geen klick pedalen.
  • Dat je minimaal een mountainbike uit de catagorie Trailbike of hoger hebt, zie uitleg verderop.
  • Zadelpen, twee opties, met voorkeur voor een dropperpost.
    • Dropperpost, dit is een in hoogte verstelbare zadelpen met een bediening aan het stuur. Hierdoor kun je eenvoudig en snel de hoogte van je zadel veranderen tijdens het fietsen.
    • Verstelbare zadelklem, voor deze zadelklem moet je iedere keer afstappen en  handmatig aanpassen voordat je bergaf gaat en weer terug zetten als je weer verder gaat op het vlakke of bergop.
  • Gepaste kleding aangepast aan het weer.
  • Knie en elleboog protectie.
  • Rugzak, o.a. ter bescherming van je rug en om reserve kleding, onderdelen, eten en drinken bij je te hebben.
  • Goed passende helm.
  • Fullvinger handschoenen, deze heb je in zomer en winter uitvoeringen.
  • Fietsbril om je ogen te beschermen.

Categorieën mountainbike fietsen

In het mountainbiken zijn er in de loop der jaren verschillende soort fietsen ontwikkeld specifiek voor verschillende behoeftes. Ieder merk en model heeft zijn specifieke kenmerken, het is altijd een compromis het ene type is beter in het klimmen maar minder in het dalen en andersom, het ene merk kiest voor een korte wielbasis (speelser) de andere voor een langere wielbasis (minder speels, stabieler bergaf) etc.

Tegenwoordig worden al deze verschillende mountainbike onderverdeeld in bepaalde categorieën, bijvoorbeeld in de volgorde van hard ermee kunnen fietsen tot zo hard mogelijk ermee kunnen afdalen: XC “Cross Country”, All-Mountain, Trail, Down country, Enduro, Freeride en downhill. Van XC t&m Enduro zijn er twee opties in frames een hardtail of een fully, Vanaf Freeride zijn er alleen fully’s. Zie uitleg verderop.

Daarnaast heeft de veerweg en de stand van de voorvork (het aantal graden van de balhoofdhoek) ook een grote impact hoe de fiets functioneert.  Slack bikes(*) zijn gemakkelijker te controleren over ruw terrein en op hoge snelheid, vooral bij het afdalen, bijvoorbeeld een downhill bike (*slack) heeft als balhoofdhoek 63 of 64 graden terwijl een agressieve enduro / trailfiets 65 tot 66 graden heeft, een XC heeft 69 graden.

De veerweg van voorvorken verschillen vanaf 80mm (XC en licht van gewicht) tot uiteindelijk 200mm of zelfs meer. (downhill heel degelijk en zwaarder)  Daarnaast zijn er ook verschillende wielmaten 27,5″ & 29″. (” betekent inch maten)  het grootste verschil tussen beide is dat 27,5″ wendbaarder is en 29″ beter rolt. Bij kleine frame maten bijvoorbeeld XS of S is de kans heel groot dat deze 27,5″ hebben omdat hier geen 29″ wielen in passen.

Daarnaast is heeft ook het gewicht van de fiets van belang. Van XC tot downhill loopt hier evenredig het gewicht van de fiets mee omhoog.

De aller eerste mountainbikes hadden 26″ als standaard maar dit wordt niet bijna meer gebruikt, alleen nog bij fietsjes voor heel jonge kinderen maar dit zijn geen mountainbikes ook al zien ze soms er zo uit.

Naast de wielmaten is ook de breedte van de velg een bepalende factor welke band het beste past voor de wielen, ook hier zijn veel verschillende opties in de range van 1,8″ to 3.0″ (er zijn er nog meer) Naast de bandbreedte zijn er ook veel verschillende loopvlak profielen ontwikkeld ieder voor een bepaalde toepassing en ondergrond. De ene band is beter geschikt in droge omstandigheden de andere in natte en modderige omstandigheden, etc.  Daarnaast zijn er ook banden die geclassificeerd zijn als een soort allround band. Die van alles iets hebben maar nergens erg in uitblinken. Je begrijpt wel dat een modderband beter presteert in de modder dan een allround type. 

Wanneer als wielmaat 29*2.0″ wordt vermeld betekent dit wielmaat 29″ met een bandbreedte van 2.0″ hier wordt dus geen velgbreedte vermeld. Maar de velgbreedte en de beschikbare ruimte in de fiets bepaald mede welke breedtes van je band je kan gebruiken.

Daarnaast heb je ook de optie om tubeless (zonder binnenband) of met binnenband te rijden. Tubeless heeft de voorkeur, de band is soepeler omdat er geen binnen band in zit en bij de montage moet je er een soort melk indoen die ervoor zorgt dat de kans op lek rijden veel kleiner is omdat deze melk kleine gaatjes uit zich zelf dicht.

Daarnaast zijn er ook nog fat bikes en E-MTB’s, voor enkele uit de al eerder genoemde categorieën beschikbaar. Bij banden keuze altijd goed kijken of deze geschikt zijn voor de E-MTB.

Kortom de keuze is gigantisch! dus vooraf altijd heel goed nadenken waarvoor je een mountainbike wilt gaan gebruiken, welke trails je wilt gaat rijden inclusief je skills level en hierop een keuze maken.

XC: betekent ‘Cross Country’  hier ligt meer de nadruk op snelheid en wedstrijdrijden, minder op techniek. (deze fiets heeft bij onze trainingen niet de voorkeur)

Trail bike: deze categorie is een heel goede keuze voor de jeugd voor het aanleren van techniek, licht en speels qua geometrie. bij voorkeur met een type allround band voor en achter.

Deze heb je in twee opties;

  1. Hardtail (alleen voorvering)
  2. Full-suspension in de volksmond “fully” (voor- en achtervering) De voorvork heeft meestal iets meer veerweg dan de achtervering, voorbeeld de voorvork heeft 130mm veerweg dan heeft meestal de achtervering 120mm als veerweg. De fully wordt dan aangeduid als een 120mm fully. (de aanduiding is dus afhankelijk van de achtervering)

Beide Trail bikes zijn prima met een voorkeur als beginner voor een hardtail.

1a. Hardtail (alleen voorvering) omdat hiermee beter de basistechniek aangeleerd kan worden en je een betere feedback krijgt als je iets niet goed doet.

2a. Fully of full-suspension (voor en achtervering) beter geschikt als je de basisvaardigheden goed beheerst omdat deze de foutjes beter camoufleert en je een mindere feedback ontvangt tijdens het leren.

Beneden vind je als indicatie 2 foto’s hoe een trailbike hardtial & fully er uitziet 

Down Country: deze nieuwe categorie is er sinds 2021, Downcountry-fietsen zijn full-suspension fietsen met iets mindere vering tot max 120mm die licht en efficiënt zijn, maar qua geometrie zo zijn geconstrueerd voor betere downhill-prestaties dan een XC

All Mountain: Fully met iets meer veerweg dan een trailbike en iets minder dan een endurobike

Enduro: deze fietsen zijn wat zwaarder en veel degelijker je kan er ook nog goed mee klimmen maar de nadruk ligt hier om hard en gecontroleerd te kunnen afdalen. Hier zijn ook speciale wedstrijden voor op wereld niveau de EWS.

Freeride: deze hebben nog meer veerweg en zijn ook hierdoor zwaarder en goed geschikt voor bikeparks en grote jumps  

Downhill bikes: Die zijn alleen geschikt zijn om af te dalen, voor het klimmen wordt een uplift gebruikt.

Dirt Bike: is een semi-rigide bike die kleiner is (meestal 26 inch) zonder derallieur (met een vast tandwiel) en met een lage hellingshoek. Lijkt veel op een grote bmx bike en is speciaal gemaakt voor gebruik in bike parks met jumps- en pump-tracks

Van links naar rechts: Hardtail, fully (voor en achter vering), Dirt bike

Mocht je advies nodig hebben als je een fiets wilt kopen mag je mij altijd hiervoor benaderen.